Penerbitan
Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa Dan waktunya Yang tidak Kita ketahui.Cuba Kita amati. Mengapa Kebanyakan orang yang nazak, hampir ajaltidak dapat Berkata apa-apa. Lidahnya kelu, keras Dan hanya mimikMukanya yang menahan kesakitan ' sakaratul maut' .

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud:"Hendaklah Kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah Akan kelukan lidahnya ketika mautmenghampirinya. "
Ini jelas menunjukkan, Kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan Berkumandang . Sebagai orang beragamaIslam Kita wajib Menghormati azan Banyak fadhilatnya .

Jika lagu Kebangsaan Kita diajar agar berdiri tegak Dan diamkan Diri.Mengapa ketika azan Kita tidak boleh mendiamkan diri?Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah Akan kelukanlidahnya ketika nazak . Kita takut dengan Kelunya lidah Kita semasa ajal hampir tiba maka Kita Tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .'yang Mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika Nyawanya akan dicabut Allah dengan izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supayalidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut."Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagimulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah. .'semasa sakaratul maut menghampiri kami.. Amin... amin.. aminYarobbala'lamin. ."Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini.Subhanallah.

Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui"Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah,dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah."Dimulakan dengan Indonesia yangterletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlahpenduduknya seramai 180 juta.Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W.Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia . Perbezaanmasa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.Belumpun launganAzan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.Berikutnya di-Burma dan dalam masa satu jam selepas Azandilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.Berikutn ylaungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India.Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangkamasa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.Belum berakhirdi-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat.Perbezaanwaktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini,Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman , Kuwaitdan Iraq .Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timurAtlantik.Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantaitimur Atlantik adalah 9-1/2 jam.Belumpun Azan Subuh berkumandang dipantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan diIndonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang powerhabis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan Azan tidak putus-putus.Allahu Akhbar!
Labels: | edit post
3 Responses
 1. -m3- Says:

  maka diamlah selalu...
  bercakap bila perlu, sebab mungkin masa kita bergelak ketawa x igt dunia tu ada azan yg sdg dilaungkan di tempat lain...wALLAHualam


 2. wafawafi Says:

  hmmm btul jg...
  sy sokong
  sbb 2la kt diglkkn b'diam
  n xbyk b'ckp m'lainkn p'kr2 ttg akhirt


 3. akumaru Says:

  sedikait perkongsian..

  ketika orang kafir bertanyakan tentang kemampuan NabiIsa a.s untuk menghidupkan orang yang sudah meninggal empat ribu tahun yang lalu iaitu Sam bin Nuh..lalu mereka pon ke makam Sam bin Nuh dan nabi Isa pon berdoa kepada Allah memohon agar dihidupkan mayat tersebut.Atas kekuasaan Allah mayat yang sudah lama meninggal itu bangkit kembali dari kuburnya. Rambut di kepala dan rambutnya sudah memutih.

  Isa A.S bertanya, "Mengapa rambutmu sudah memutih semacam itu,". Sam Bin Nuh lalu menjawab bahawa mendengar panggilan Isa A.S, ia mengira hari kiamat sudah tiba.

  "Berapa lama kau sudah meninggal?" tanya Isa A.S. "Empat ribu tahun, tetapi sampai sekarang belum hilang rasa sakit matiku." Jawabnya.nak ditekankan kat sini..betapa sakitnya sakaratulmaut..kalo batuk demam seminggu pon da x tahan..bayangkan setelah 4 ribu tahun,masih terasa kesakitan sakaratulmaut..

  dan digambarkan oleh ust.zaharuddin akan keadaan di dalam liang lahad..

  pada waktu tengahari..cuba kita berselimut tebal dalam bilik sempit tanpa dipasg aircond ke kipas ke dgn ditutup pintu dan tingkap..berapa lamakah kita dapat bertahan dalam keadaan sedemikian..try buat..dan bermuhasabahlah..dan ingatlah bahawa hanya amalan kita yang akn menentukan liang lahad @ kubur yg kita akn diami itu menjadi salah satu dari taman2 syurga atau salah satu dr lubang2 neraka..nauzubillah..


Post a Comment